Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι φυσική ουσία που περιέχεται σε πολλά φυτά. Βρίσκεται σε περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη φυτών. Περιέχεται στα φύλλα, στους κόκκους ή στα φρούτα που παράγουν τα φυτά αυτά.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να κατασκευαστεί με χημική σύνθεση και χρησιμοποιείται ως προσθετικό σε τρόφιμα, ροφήματα, ποτά και αναψυκτικά. Ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο και πολλά αναψυκτικά (κόκα-κόλα, πέψι-κόλα και άλλα) περιέχουν καφεΐνη.
Επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι στην ουσία ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σε μέτριες δόσεις βελτιώνει τη μνήμη.

Η καφεΐνη επιδρά και στο ουροποιητικό σύστημα. Έχει διουρητική ιδιότητα.
Θεωρείται ότι σε ψηλές δόσεις λόγω της αυξημένης διούρησης μπορεί να προκαλεί αφυδάτωση. Για το λόγο αυτό όσοι πίνουν ροφήματα ή ποτά με ψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης θα πρέπει να παίρνουν και άφθονο νερό. Επίσης η καφεΐνη μπορεί να προκαλεί μείωση της όρεξης.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν μικρές, επιτρεπόμενες, ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν την αποταμίευση του γλυκογόνου κατά την προσπάθεια κινητοποιώντας λιπαρά οξέα ως πηγή ενεργείας. Αυξημένη απώλεια λίπους παρατηρείται με δόσεις 2,5 mg ανά 1 κιλό σωματικού βάρους. Η ταυτόχρονη χορήγηση νιαμίδης αυξάνει την κινητοποίηση λιπαρών οξέων και δρα συνεργατικά με τα μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια.

Όμως η χρήση καφεΐνης ,όπως και καφέ ,απαγορεύεται στα άτομα που παρουσιάζουν ταχυκαρδίες, προβλήματα στην πίεση του αίματος, κρίσεις υπογλυκαιμίας, αυξημένη εφίδρωση, προβλήματα στην θερμορύθμιση κ.λπ

πηγη: www.bodyfreaks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου