Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ειδη λιποδιαλυτων

1. Θερμογενετικά  - Κατάλληλα μόνο για λίγους!
Συστατικά: Ανάλογα με το προϊόν, μπορεί να περιέχουν ένα δραστικό συστατικό ή διάφορους συνδυασμούς, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, δραστικές ουσίες εσπεριδοειδών (π.χ. συνεφρίνη) και πιπεριών (π.χ. καψακαϊνη), καφεΐνη και ανάλογά της (π.χ. γκουαράνα), εκχυλίσματα βοτάνων (π.χ. γιοχαμπίνη) και φυτικά παράγωγα ασπιρίνης (π.χ. από ιτιά). Μπορεί επίσης να περιέχουν συστατικά που δρουν διουρητικά ή έχουν ανορεξιογόνο δράση, διεγείρουν το θυρεοειδή, ενισχύουν τη δραστικότητα της ινσουλίνης, ελαττώνουν την παραγωγή κορτιζόλης ή εμποδίζουν την απώλεια μυϊκού ιστού. Απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση σκευασμάτων με προρμόνες, εφεδρίνη, εφέδρα, ψευδοεφεδρίνη, χημικά διεγερτικά ή άλλες ουσίες με έντονη φαρμακολογική δράση.

Τρόπος δράσης: Προάγουν τη θερμογένεση, δηλαδή αυξάνουν τη σωματική θερμοκρασία, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και την αποβολή θερμίδων με τη μορφή θερμότητας. Επιπλέον, διεγείρουν την παραγωγή νορ-αδρεναλίνης, ορμόνης απαραίτητης για την καύση του λίπους, καθώς και νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αύξηση της ενεργητικότητας και ταχύτερο κορεσμό της πείνας.

Αντενδείξεις: Τα θερμογενετικά είναι πολύ ισχυρά, δρουν σαφώς διεγερτικά και ορισμένα ενδέχεται να είναι τοξικά ή να προκαλούν εθισμό. Μη χρησιμοποιείτε λοιπόν τέτοιου είδους προϊόντα εάν δεν είστε απόλυτα υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση. Σημεία προσοχής: Δεν πρέπει να υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δοσολογία ή το ενδεικνυόμενο διάστημα συνεχούς χρήσης. Μην τα χρησιμοποιείτε όταν έχετε πυρετό, εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 35C, όταν εργάζεστε στο ύπαιθρο, περνάτε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο καθώς κι όταν γυμνάζεστε πολύ έντονα κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή κακού αερισμού. Εναλλακτική λύση: Υιοθετήστε μια δίαιτα περιεκτική σε θερμογόνες τροφές, όπως πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδια, ψαχνό πουλερικών, άπαχο κόκκινο κρέας και ψάρια. Χρησιμοποιείτε επίσης τακτικά θερμογόνα καρυκεύματα (πιπέρι, κάρι, τσίλι)


2. Λιποτροπικά - Αποτελεσματικά υπό προϋποθέσεις
Συστατικά: Τα δημοφιλέστερα είναι η καρνιτίνη, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) και η λεκιθίνη. Συχνοί επίσης είναι οι συνδυασμοί της καρνιτίνης με γκουαράνα (περιέχει καφεΐνη), βιταμίνες Β (χολίνη, ινοσιτόλη, Β6) και χρώμιο. Άλλα συνήθη συστατικά είναι η μεθειονίνη, το ασβέστιο, τα φωσφορικά άλατα, αντιοξειδωτικά και ορισμένα λιπαρά οξέα (π.χ. ω-3). Όπως εύκολα κατανοεί κανείς, τα περισσότερα από τα παραπάνω αναφερόμενα συστατικά υποβοηθούν ούτως ή άλλως την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Είναι όμως πολύ πιθανόν να λείπουν από εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής ή να χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τη διάρκεια δίαιτας αδυνατίσματος και έντονης άσκησης.

Τρόπος δράσης: Βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας κατά την άσκηση, ενεργοποιούν ένζυμα που εμπλέκονται στο μηχανισμό της λιπόλυσης, αυξάνουν τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, διευκολύνουν τη μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια για να καούν, υποβοηθούν γενικότερα το μεταβολισμό του λίπους και ιδιαίτερα την αποβολή του από το ήπαρ.

Σημεία προσοχής:
Τα λιποτροπικά θεωρούνται γενικώς ασφαλή, εφόσον δεν γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης δοσολογίας, και αποτελεσματικά, εφόσον καλύπτουν επιπρόσθετες διατροφικές ανάγκες. Όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη λιποτρόπων συστατικών μέσω των τροφών, ο μεταβολισμός δεν γίνεται σωστά, αυξάνονται τα τοξικά κατάλοιπα και η ικανότητα καύσης λίπους μειώνεται. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η συνετή χρήση τους συμβάλλει στην αποκατάσταση των θρεπτικών ελλείψεων και συνεπώς στην ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού. Αντίθετα, εάν ο οργανισμός παίρνει από τις τροφές ό,τι χρειάζεται, η παραπάνω από την αναγκαία ποσότητα πρόσληψή τους δεν θα επιφέρει κανένα επιπλέον αποτέλεσμα στη μείωση του σωματικού λίπους.

Πηγη: Bodybuilding Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου