Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη

Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη είναι απαγορευμένες ουσίες και συγκαταλέγονται στις ουσίες ντόπινγκ (όπως και η καφεΐνη όταν ξεπερνά κάποια όρια). Η εφεδρίνη κι η εφετονίνη δρουν όπως η αδρεναλίνη αλλά με πιο ήπιο τρόπο. Διεγείρουν (σε δόση 25-50 mg/μέρα για 15 μέρες) το ΚΝΣ, αυξάνουν την ικανότητα για εργασία, αναστέλλουν την σωματική κόπωση, διεγείρουν την καύση λίπους και βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Η εφεδρίνη κάνει την εμφάνιση της τόσο σε χάπια αδυνατίσματος , όσο και σε προϊόντα ‘ενέργειας’, τα οποία χορηγούνται σε αθλητές για περισσότερη ενέργεια και έτσι αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης , χωρίς να εξαντλούν τα σωματικά τους αποθέματα .

Μελέτες έδειξαν ότι η βραχυχρόνια χρήση εφεδρίνης σε υψηλές δόσεις , για λιγότερο από 6 μήνες , προκαλεί απώλεια βάρους σε επιλεγμένους ασθενείς και μάλιστα ότι η καφεΐνη αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εφεδρίνης ως προς την απώλεια βάρους . Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι ούτε η καφεΐνη ούτε η εφεδρίνη από μόνες τους είχαν σημαντική επίδραση σε παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης, αλλά ο συνδυασμός εφεδρίνης και καφεΐνης επέδειξε 20-30% αύξηση αυτής .

Ο συνδυασμός της καφεΐνης με την εφεδρίνη είναι ευρέως διαδεδομένος στην αθλητική κοινότητα ως μέσο βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης. Ιδιαίτερα από την 1-1-2004 όταν παράγωγα της εφεδρίνης (π.χ. ψευδοεφεδρίνη) βγήκαν από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών του WADA, αύξησε σημαντικά τη χρήση τους.

Το μα-χουάνγκ είναι ένα κινέζικο βότανο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ψευδοεφεδρίνης (6-12%). Η χρήση εφεδρίνης και μα-χουάνγκ μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας κατά την άσκηση, έντονη εφίδρωση, σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, κατάρρευση του νευρικού συστήματος και προβλήματα στα νεφρά, στα αγγεία και στην καρδιά.

Η εφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε από αθλητές κάτω των 18 ετών, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, υπερτασικούς, ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το συκώτι τους , θυρεοειδή, ψυχολογικά προβλήματα, αναιμία, άγχος, αρρυθμία, εγκεφαλικό, προστάτη. Η εφεδρίνη και τα χάπια που την έχουν ως βάση προκαλούν κεφαλαλγία, ναυτία, ίλιγγο, εμετό. Ο τρόμος και οι αϋπνίες είναι συνηθισμένες παρενέργειες της εφεδρίνης. Ακόμα το άτομο που έχει καταναλώσει εφεδρίνη έχει αίσθημα παλμών της καρδιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάρδιο πόνο ενώ η δυσουρία είναι η πιο οδυνηρή παρενέργεια των λιποτροπικών καθώς το άτομο δυσκολεύεται πάρα πολύ κατά την ούρηση.

Έρευνα από το New England Medical Center αποκάλυψε ότι από τις 926 γνωστές περιπτώσεις με προβλήματα από την εφεδρίνη τα 50 είχαν σχέση με καρδιολογικά προβλήματα, 14 είχαν να κάνουν με αιφνίδιους θανάτους, 13 εγκεφαλικά, 9 καρδιακές προσβολές, 6 περιπτώσεις ταχυπαλμίας. Το FDA εισηγήθηκε να σταματήσουν να πωλούνται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν 8 milligrams και πάνω αλκαλοειδή εφεδρίνης.


πηγη: www.bodyfreaks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου